Circulair boodschappen doen in Gouda

Wonen in de meest duurzame wijk van Gouda, betekent ook boodschappen doen in de eerste circulaire supermarkt. Eind 2018 heeft Albert Heijn de eerste circulaire supermarkt geopend in Westergouwe Gouda. 

De bewoners in Westergouwe hebben er lang op moeten wachten maar de supermarkt is nu niet meer weg te denken uit de nieuwe groene wijk. De nieuwe bewoners van Wijdeblik kunnen straks heel dicht bij huis boodschappen doen én leveren een bijdrage aan het verkleinen van de CO2 footprint.

Duurzaam systeem
Circulair betekent hier dat alle materialen waarmee de winkel is opgebouwd uit andere winkels komen of straks in nieuwe filialen her te gebruiken zijn. De vloer, het plafond. Alles heeft al een keer een leven gehad of is afkomstig uit een andere winkel of van een andere plek. Alles kan altijd weer worden hergebruikt. Het heeft na afloop weer een nieuwe waarde. Op het dak van de winkel liggen zonnepanelen, het ventilatiesysteem is energiezuinig en het pand wordt met led-lampen verlicht. Het gebouw is ook makkelijk uit te breiden als de winkel groter moet worden.

Verkleinen CO2 footprint
Deze winkel is nog te klein om energie op te slaan en is daarmee niet CO2 neutraal. Maar circulariteit is ook belangrijk in het verkleinen van de CO2-footprint en de nieuwe bewoners leveren hier een grote bijdrage aan. Nu is deze supermarkt nog bijzonder en een grote aanvulling op de wijk, maar over een paar jaar is dit de nieuwe standaard. De supermarkt is hier te vinden:https://www.wijdeblikgouda.nl/locatie/ Bekijk op de hotspot kaart de legenda en Albert Heijn is te vinden onder de letter W.