De projectmanager van Wijdeblik aan het woord

Als projectmanager van Wijdeblik is Bart de Wilde (Dura Vermeer) een belangrijke schakel tussen het initiatief en de uitvoering van het project. Tijdens zijn werk ziet hij hoeveel liefde en aandacht in de woningen wordt gestopt voordat de eerste paal de grond in gaat.

Bart, kan je ons vertellen waar de taken van een projectmanager precies uit bestaan?
Als projectmanager zorg je ervoor dat het ontwerp van de architect wordt uitgewerkt naar een technisch ontwerp dat geschikt is voor de uitvoering op de bouwplaats. Een belangrijk middel daarbij is het 3D-computermodel dat we voor alle woningen maken. Alle materialen en constructies worden daarin tot op detailniveau uitgewerkt en uitgetekend. Uit dit model halen we de technische tekeningen die we aan de kopers verstrekken bij het contract, en uiteindelijk ook de productietekeningen die op de bouw worden gebruikt.

Daarnaast zorg ik ervoor dat alle adviseurs, zoals de installatieadviseurs en bouwfysisch adviseur, aanhaken. Ook doe ik de financiële checks samen met calculatie, vraag vergunningen aan, en controleer of eerder gemaakte afspraken tijdens de bouw nageleefd worden. Ik ben dus eigenlijk een technisch projectontwikkelaar richting de uitvoering van het project.

Projectmanager Bart de Wilde


Als ervaren projectmanager heb je vast aan veel projecten gewerkt. Wat maakt het zo speciaal om aan Wijdeblik mee te mogen werken?
Wijdeblik is voor mij het eerste project dat volledig Nul-op-de-Meter is. Dat betekent dat alle energie die bewoners gebruiken gecompenseerd wordt door de woning zelf en door de installaties. Met Nul-op-de-Meter moet de bouwkwaliteit extra goed zijn omdat de woning absoluut niet mag tochten en goed geïsoleerd moet zijn. Ook worden de nieuwste technische voorzieningen toegepast, zoals warmtepompen en PV-systemen.

Voor de warmtepomp wordt een diepe bron onder de woning gemaakt. We boren hiervoor een gat van wel 170 meter waar we een met water gevulde slang in laten zakken. Deze bron wordt aangesloten op de warmtepomp en haalt energie uit het temperatuurverschil tussen de buitenlucht en de temperatuur onder de grond. Samen met de PV-panelen kunnen we zo de woning all-electric maken en hebben we geen aardgas meer nodig voor warm water en koken.

 

“Met Nul-op-de-Meter moet de bouwkwaliteit extra goed zijn.”


Het is een leuke uitdaging zeg je, maar brengt het ook moeilijke beslissingen met zich mee?
Het project is wat lastiger om te realiseren. Je moet bijvoorbeeld veel zonnepanelen kwijt, maar op een gegeven moment is het dak vol aan de zonnige kant. Dan moeten we het ontwerp aanpassen om de Nul-op-de-Meter eis te halen. Op zo’n moment heb ik continu overleg met alle adviseurs en wordt het project wat ingewikkelder dan normaal. We willen namelijk, ondanks alle technische eisen, wel een aantrekkelijke woning presenteren die blijft voldoen aan de esthetische eisen van de architect.


Waarom is volgens jou een woning in Wijdeblik een goede investering?
Energieneutraal leven wordt steeds meer de norm. Met de woningen in Wijdeblik lopen de mensen voorop. Ook wanneer je ooit de woning wil verkopen ben je beter af met een up-to-date woning dan met een oudere woning. Op een gegeven moment betaalt zo’n woning zichzelf terug. Bij de aanschaf is de woning misschien wat duurder maar omdat je geen energierekening hebt betaalt de woning zichzelf terug en heeft de woning een hogere verkoopwaarde in de toekomst.

 

“Met de woningen in Wijdeblik lopen de mensen voorop.”


Wat moeten de kopers, volgens jou, echt weten over een project zoals Wijdeblik?
Veel mensen realiseren zich niet dat het voorbereidingstraject van initiatief tot aan de eerste paal circa 2 jaar duurt. Ik zie elke dag weer dat er heel veel mensen zijn die ontzettend veel liefde en aandacht stoppen in een project zoals Wijdeblik, zodat we goed zijn voorbereid als de daadwerkelijke bouw gaat starten. Hierdoor is het geen standaard, maar een op maat gemaakt product. Zeker wanneer je kijkt naar de architectuur en het energiezuinige ontwerp van de woning.