De architect van Wijdeblik aan het woord

Elke maand geven wij een gezicht aan de mensen achter de schermen van het project Wijdeblik. Deze maand brengen we de architect van Wijdeblik, Carmen Dirkx, in beeld. 

Kun je ons een kijkje geven in de taken van een architect, van aanvraag tot definitief ontwerp?

Wij beginnen altijd met een bezoek op locatie. Nu was er op deze locatie nog niet veel te zien, behalve een eindeloos uitzicht overCarmen Dirkx de weilanden. Het fijne is dat een groot deel van deze weilanden blijven bestaan en voor bewoners toegankelijk worden gemaakt. Een groot deel van de GroenBlauwe zone is nu al te bezoeken. Na het bezoek gaan wij referentiebeelden zoeken naar aanleiding van het kwaliteitsplan dat door de stedenbouwkundige supervisor is opgesteld. Dan begint het leukste werk: ouderwets met de hand schetsen maken! Voor de verdere uitwerking tekenen we alles 3-D in de computer, dit geeft een goed beeld van hoe het project gaat worden. Iedereen kan in een app door onze 3-D-modellen wandelen.

Al eerder zagen we ontwikkelaar Joyce van Triet het begin van het project leiden en aansturen. Vanaf welk moment komt een architect in beeld?

Dat verschilt per project. Bij dit project werden we in een zeer vroeg stadium al betrokken. Onze opdrachtgever, Dura Vermeer, had nog geen ontwikkellocatie in dit deelgebied en vroeg ons om alvast een visie en wat schetsen te maken. Daarmee hebben we iedereen enthousiast kunnen maken en heeft het project zijn doorgang gevonden. 

De woningen van Wijdeblik hebben een stijlvolle uitstraling. Wat was je inspiratiebron voor het gebruiken van bepaalde stijlelementen?

Wij kregen een beeldkwaliteitsplan mee, die uitgaat van de stijl van jaren dertig woningen. Wij vonden het mooi om iets specifieks te ontwerpen met een patroon dat ik Gouda zeer bekend is: het wafelpatroon van de Goudse stroopwafels. De witte horizontale band in de gevel van de eerste verdieping krijgt dan ook een echt wafelpatroon uitgevoerd in twee witte bakstenen. De witte stenen hebben beiden een andere textuur: de een is ruwe oppervlakte en de ander is een glad oppervlakte. Door ze samen te metselen in een in een patroon krijg je een fraai wafelpatroon. Met verschillend soorten daglicht zal hij zich anders tonen, heel subtiel. Verder houden we van ambachtelijk metselwerk, waarbij de woningen langs de rand dieprood zijn en de woningen in het middengebied een lichtrode steen krijgen.

Wijdeblik is de duurzaamste wijk van Gouda. In hoeverre komt dit terug in de ontwerpen en wat maakt het zo uniek?

De duurzaamheid zie je het duidelijkst aan de kap, deze is aan de zonzijde geheel gemaakt van pv-panelen! De woningen zijn NulOpMeter, wat inhoudt dat de energierekening nul euro bedraagt. Ze zijn zeer comfortabel door de vloerverwarming en verwarmde ventilatielucht. Wat de woningen uniek maakt, is de horizontale witte band die terugkomt in de hele wijk. Daardoor heeft de wijk een duidelijk karakter en vormt een eenheid. Terwijl er in de woningen onderling veel verschillen zitten, door middel van dwarskappen, erkers, uitbouwen over de twee lagen, uitbouwen over drie lagen en verschillende kleuren metselwerk. 

Tot slot. In hoeverre heb je in de woningen rekening gehouden met de kinderen die er komen te wonen?

We hebben veel kozijnen ontworpen met een lage vensterbank, hierdoor kunnen de kleinere kinderen ook naar buiten kijken en komt er extra veel daglicht in de woning. Dat is voor iedereen prettig. De slaapkamers zijn ruim en licht en in de badkamer is er ruimte voor een bad. Alle woningen hebben een speelzolder, waar je verstoppertje kunt spelen. Als de kinderen wat groter zijn kunnen ze er hun eigen hangout van maken of een slaapkamer. Bij een aantal woningen hebben we juist op zolder een ruime uitbouw al meegenomen, waardoor er op zolder veel daglicht en uitzicht aanwezig is.